Михайлівська громада

Запорізька область, Запорізький район

Інформація щодо первинної медичної допомоги

Дата: 21.12.2019 13:55
Кількість переглядів: 562

Фото без опису

Комунальне некомерційне підприємство «Вільнянський центр первинної медико-санітарної допомоги» Вільнянської районної ради є провідною ланкою по забезпеченню дитячого та дорослого населення доступною, своєчасною, якісною та ефективною первинною медичною допомогою.

Право на медичне обслуговування гарантується Конституцією та іншими законами України. Відповідно до статті 351 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 №2801-XII первинна медична допомога – це медична допомога, що передбачає надання консультації, проведення діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів, здійснення профілактичних заходів; направлення відповідно до медичних показань пацієнта, який не потребує екстреної медичної допомоги, для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги; надання невідкладної медичної допомоги у разі розладу фізичного чи психічного здоров’я пацієнта, який не потребує екстреної, вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.

Лікар первинної медичної допомоги (сімейний лікар, терапевт та педіатр), згідно з відповідним протоколом лікування, обстежує пацієнта та призначає необхідні аналізи. На основі отриманої інформації лікар первинної медичної допомоги приймає рішення про лікування як гострих, так і хронічних станів пацієнта. За необхідності, лікар первинної медичної допомоги дає направлення до вузькопрофільного спеціаліста профільних спеціалістів.

З 2020 року держава покриватиме обстеження, консультацію, а призначення лікування лікарем спеціалізованого або високоспеціалізованого медичного закладу тільки за умови направлення від лікаря первинної медичної допомоги.

Лікар первинної медичної допомоги не може виписати направлення до конкретного спеціаліста та/або конкретного закладу. Зазначається тільки профіль вузькоспеціалізованого лікаря та пацієнт самостійно вирішує, куди йому звернутися.

До 2020 року звертатися до лікарів спеціалізованих або високоспеціалізованих медичних закладів пацієнти можуть як за направленням, так і самостійно.

 

Інформація: лист КНП "Вільнянський ЦПМСД" Вільнянської районної ради від 18.12.2019 №1334


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора