Михайлівська громада

Запорізька область, Запорізький район

Випалювання сухої рослинності – злочин проти природи!

Дата: 16.03.2020 15:41
Кількість переглядів: 312

Фото без опису

Ні, друзі, ці фото не з постапокаліптичного часу! Нажаль, це реалії сьогодення.  Ці кадри зроблені рятувальниками при ліквідації загорань в екосистемах Вільнянського району.

Лише задумайтесь, за 13 днів березня Вільнянські рятувальники ліквідували 26 загорань в екосистемах району!!!

З року в рік з настанням потепління значні території  балок, лісосмуг та занедбаних територій палають.  Невже палії не розуміють, що підпаливши сухий бур’ян вони неодмінно заподіють  шкоду не тільки  екосистемі, а й собі?

Яскравий приклад стався 05 березня в с. Новоселівка Вільнянського району. Чоловік вирішив спалити суху рослинність на своєму городі, проте не розрахував свої сили та випалив бджолині вулики на сусідній ділянці. При цьому, отримав опіки шкіри голови та рук, намагаючись загасити непідконтрольний йому вогонь.

Фото без описуНайбільше обурює ставлення деяких місцевих жителів до пожеж в екосистемах. Так,  04 березня при ліквідації займання сухостою в с. Значкове до нашого рятувальника підійшла мешканка  села та з обуренням зауважила: «Що ви тут робите, це ж я спеціально підпалила бур’ян, бо хто ж цим боротиметься?!” (З бабусею проведена робота відповідно до законодавства України).

Шановні мешканці та гості Вільнянського району! Закликаємо вас добре подумати перед тим як необачно кинути недопалок на узбіччя чи піднести сірника до сухої рослинності.

Фото без описуПри спалюванні сухої рослинності ви завдаєте непоправної шкоди природі та здоров’ю людей:

-при горінні рослинних залишків вивільняються пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і ряд канцерогенних сполук, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань:

- спалювання сухостою призводить до зниження родючості ґрунтів;

- під час пожеж в екосистемах гинуть мікроорганізми, знищуються гнізда птахів, різні види тварин, плазунів тощо.

- досить часто спалювання трави переростає в неконтрольоване горіння і нерідко призводить до важких наслідків – вигорання житлового сектору, травмування людей.

Фото без описуНагадуємо, спалення сухої рослинності забороняється законодавством України та передбачає адміністративну відповідальність з відповідним накладенням штрафів.

Замисліться, яку шкоду наносимо довкіллю спалюючи рослинні залишки, змушуючи тим самим себе та оточуючих дихати продуктами горіння.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Вільнянський РС ГУ ДСНС України у Запорізькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора