Михайлівська громада

Запорізька область, Запорізький район

Інформація Вільнянського РС ГУ ДСНС України у Запорізькій області

Дата: 06.05.2020 15:08
Кількість переглядів: 334

Фото без опису

Служба порятунку закликає громадян не провокувати пожежі в екосистемах!

Шановні громадяни!

Разом зі зростанням температури повітря спостерігається також і підвищення показника кількості пожеж у природних екосистемах. Громадяни почали відвідувати ліси та спалювати сміття на присадибних ділянках, тим самим провокуючи виникнення загорянь на відкритій території. За сприятливої погоди люди масово відвідують ліси та парки.

Для того, щоб не перетворювати відпочинок на трагедію, Служба порятунку закликає усіх суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожежі у природних екосистемах!

Перш за все, не слід випалювати суху траву та сміття на присадибних ділянках, розводити відкритий вогонь поруч із господарчими будівлями а також залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці.

Пам'ятайте, що спалювання сухостою може спричинити тяжкі наслідки, такі як руйнування родючого шару ґрунту, загибель тварин а також неконтрольоване поширення вогню!

Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

 

Фото без опису

Що робити, аби пустощі дитини не стали причиною пожежі?

Досить часто діти залишаються вдома «хазяйнувати» самі, або під наглядом бабусь чи дідусів, які не завжди можуть проконтролювати дії своїх внуків. Це може призвести до трагічних наслідків, зокрема й пожежі. Адже дітлахи нерідко обирають собі за іграшку сірники чи залишені будь-де запальнички.

В основі дитячих пустощів із вогнем лежить допитливість, бажання пізнати навколишній світ і наслідування дорослих, які щодня пораються біля печі, газової плити або палять цигарки. Проблема в тому, що діти не усвідомлюють усієї небезпеки таких ігор, тож дорослим слід пильно стежити за поведінкою свого чада.

Насамперед батькам треба взяти за правило ніколи не залишати дитину без нагляду. Крім цього, слід пояснювати малечі небезпеку і наслідки забавок із вогнем. Варто власним прикладом показувати дітям правильну поведінку з електричними та газовими приладами. І нарешті, треба навчити дитину в разі лиха дзвонити до служби порятунку за номером 101.

 

Фото без опису

Як поводитися, якщо ви знайшли вибухонебезпечний предмет – поради рятувальників

Багатостраждальна українська земля зберігає в собі страшні залишки боїв Великої Вітчизняної війни – бомби, снаряди, міни, гранати, патрони. Все це носить назву вибухонебезпечні предмети (ВНП).
Знаходять ВНП у ході будівельних робіт, при проведенні сільськогосподарських польових робіт (особливо часто навесні та восени), під час весняної повені, збору металобрухту, екскурсій, туристичних походів, відпочинку дітей в оздоровчих таборах, а останнім часом боєприпаси часів Великої Вітчизняної стають здобиччю так званих «чорних археологів», які намагаються зробити бізнес на страшних знахідках минулої війни.

Дії дорослих при виявленні ВНП:

  • помітити місце знахідки небезпечних предметів;
  • виставити тимчасову охорону;
  • довести до присутніх, що торкатися до небезпечних предметів не можна, так як це загрожує життю;
  • негайно повідомити в найближчий підрозділ Державної служби надзвичайних ситуацій району, відділення поліції, органи місцевої виконавчої влади;
  • до прибуття працівників поліції взяти місце і предмет під нагляд
  • не допускати до місця знахідки інших людей, особливо дітей;

Дії дітей:

  • визначити місце знахідки;
  • не торкатися знахідок самому і не дозволяти це робити нікому іншому
  • про знайдені підозрілі предмети негайно сповістити дорослих (в школу, міліцію, найближчу установу);
  • не розводити багаття поблизу знахідки;
  • запам’ятати дорогу до того місця, де була виявлена знахідка і поставити позначку.

ПАМ’ЯТАЙТЕ !

Правильно і безпечно знешкодити вибухонебезпечні предмети здатні лише досвідчені фахівці. Ні в якому разі не намагайтеся робити це самі, адже це може призвести до трагічних наслідків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора