Михайлівська громада

Запорізька область, Запорізький район

Коли жарти закінчуються адміністративною відповідальністю

Дата: 20.05.2020 12:57
Кількість переглядів: 435

Фото без опису

18 травня 2020 року до Служби порятунку Вільнянського району від невідомої особи надійшло повідомлення про те, що в с. Новоукраїнка горить господарча споруда. Прибувши на місце виклику пожежними встановлено, що виклик хибний, ознаки пожежі відсутні. 

В той же час до села прибула швидка медична допомога та поліція, яким невідомі по телефону повідомили про ножове поранення в тому ж таки селі. На здивування екстрених служб і ця інформація також не підтвердилась.

Завдяки діям Вільнянського відділення поліції вже через кілька годин особу нетверезого жартівника було  встановлено. Ним виявився мешканець села Семененкове, який таким чином вирішив пожартувати над екстреними службами.

Працівниками Вільнянського відділення поліції на чоловіка складено адміністративний протокол за статтею 183 КУпАП завідомо неправдивий виклик спеціальних служб та направлено його на розгляд адміністративної комісії Павлівської сільської ради для притягнення жартівника до адміністративної відповідальності.

На лінії екстреного виклику «101», «102» та «103» щодня надходить безліч повідомлень зі стаціонарних і мобільних телефонів із благанням про допомогу від громадян, які потрапили в екстремальні ситуації. Але, на жаль, серед них часто зустрічаються і неправдиві, хибні виклики. Специфіка екстрених служб полягає в тому, що вони не можуть залишити поза увагою жоден виклик.

Іноді, поспішаючи на вигадане чиєюсь хворобливою уявою «замінування», «пожежу»  чи «злочин», рятувальники, медики та правоохоронці не в змозі надати оперативну допомогу тим, хто потребує її негайно. Адже під час слідування екстреної служби у хибному напрямку, паралельно може надійти інформація про дійсно реальну біду. У такому разі перенаправлення підрозділів з одного виклику на інший призводить до втрати дорогоцінних хвилин, які вкрай необхідні постраждалим.

Повідомляючи про нібито екстрену ситуацію, люди не завжди замислюються про наслідки своїх дій. Вони не розуміють, що кожен помилковий виклик завдає великої шкоди не тільки державі, але й усім громадянам. Адже перевірка таких дзвінків передбачає чималі фінансові витрати, багато спеціалістів екстрених служб відволікаються від виконання основних обов’язків. Може статися так, що надійде справжнє повідомлення про злочин, а правоохоронці й лікарі не зможуть встигнути туди, де вони дійсно потрібні людям, якщо чиєсь життя опиниться під загрозою.

Шановні громадяни! Пам’ятайте про те, що набираючи номер телефону екстреної служби і повідомляючи хибний виклик, ви не тільки порушуєте закон, але й, можливо, ризикуєте життям інших людей. А також поясніть дітям можливу відповідальність за їхні вчинки!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора