Михайлівська громада

Запорізька область, Запорізький район

Електронна трудова книжка – новий онлайн-сервіс Пенсійного фонду України

Дата: 17.06.2020 11:10
Кількість переглядів: 309

На вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України запроваджено сервіс, який дозволяє громадянам переглянути відомості про свою трудову діяльність, яка зберігається у Реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Процес внесення даних про трудовий стаж вже розпочато. Незабаром, за цими персональними даними із реєстру, застрахованій особі може бути призначено пенсію без заяви, автоматично.

Для громадян - це зручний сервіс, який дає змогу дізнаватися детальну інформацію про свою трудову діяльність, а також про сплачені страхові внески. У разі втрати паперової трудової книжки не потрібно витрачати час на відновлення даних, адже вони будуть збережені в електронному форматі.

Застраховані особи та роботодавці можуть надавати інформацію про трудову діяльність у вигляді сканованих копій передбачених законодавством документів, засвідчених кваліфікованим електронним підписом.

Для забезпечення обліку трудової діяльності працівника в електронній формі у повному обсязі постановою Кабінету Міністрів України від 27.11.2019 року №1084 затверджено Порядок обліку трудової діяльності працівника, фізичної особи-підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі.

Слід зазначити, що відомості про трудову діяльність працівника зберігаються в складі персональної облікової картки застрахованої особи у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, передбаченого частиною третьою статті 20 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Облік трудової діяльності ведеться з метою забезпечення накопичення, зберігання та використання інформації про набуті працівником стаж роботи, освіту, кваліфікацію для підтвердження наявного трудового стажу під час укладання трудового договору, призначення пенсій та для інших цілей, передбачених законодавством.

Для того щоб скористатися послугою, слід зареєструватись на вебпорталі Фонду з використанням кваліфікованого електронного підпису або за допомогою номеру банківської картки (GOV ID – інтегрованої системи електронної ідентифікації).

Кваліфікований електронно-цифровий підпис (КЕП)  можна отримати в будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів (АЦСК). Список АЦСК, роботу з якими підтримує Портал ПФУ, та опис процедур щодо отримання ключів на цих АЦСК можливо знайти на сайті за адресою portal.pfu.gov.ua в меню «Як зареєструватися» - «Використання на Порталі електронно-цифрового підпису».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора