Михайлівська громада

Запорізька область, Запорізький район

30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми

Дата: 29.07.2020 13:29
Кількість переглядів: 232

Фото без опису30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році з метою підвищення інформованості громадськості про цю глобальну проблему і привернення уваги до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохочення людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, від якої потерпають чоловіки, жінки та діти, та яка не втрачає актуальності у ХХІ столітті для жодної країни світу, включаючи Україну. Україна була серед перших країн у Європі, яка у 1998 році встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми.

Відповідно до законодавства, торгівля людьми – здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином (ст. 149).

Метою торгівлі людьми є експлуатація. Які ж форми експлуатації існують?

- трудова експлуатація;

- сексуальна експлуатація;

- використання у порнобізнесі;

- проведення дослідів над людиною без її згоди;

- усиновлення (удочеріння) з метою наживи;

- примусова вагітність або переривання вагітності;

- примусове одруження;

- примусове втягнення у заняття жебрацтвом;

- втягнення у злочинну діяльність;

- використання у збройних конфліктах.

Однак, не дивлячись на значну кількість інформації стосовно цього явища у засобах масової інформації та підвищення обізнаності серед широкого загалу, багато осіб, які постраждали від торгівлі людьми, не усвідомлюють, що те, що з ними трапилось, є злочином, а вони – потерпілими. Вони не знають про можливості захисту своїх прав та інтересів, відшкодування шкоди, завданої їм цим злочином.

Слід зазначити, що останніми роками спостерігається тенденція до збільшення кількості осіб, які постраждали від торгівлі людьми, тому у разі потрапляння у таку ситуацію необхідно звертатись до органів Національної поліції, соціального захисту населення, громадських організацій де вам буде надано кваліфіковану консультацію та допомогу, а також за телефонами Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, спеціалісти якої надають консультації іноземцям, які перебувають в Україні та українцям, які планують поїхати за кордон, або повернулися в Україну з-за кордону.

Консультації надаються безкоштовно та конфіденційно!

https://527.org.ua – електронні консультації
527 – безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні
0-800-505-501 – безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора