Михайлівська громада

Запорізька область, Запорізький район

Пожежі в екосистемах: коли вогонь не є очищенням

Дата: 20.08.2020 21:35
Кількість переглядів: 273

Аби достукатися до свідомості громадян, рятувальники щорічно роз'яснюють, чому не можна випалювати суху траву і стерню - публікують інформацію в ЗМІ та на своїх сайтах, виступають по радіо й телебаченню, друкують і поширюють відповідні пам'ятки. Проте, нажаль, кількість пожеж в екосистемах не зменшується. Люди за старою звичкою продовжують випалювати суху рослинність, вважаючи це найкращим способом в прибиранні своїх обійсть та прилеглих територій від сухостою.

Лише за 15 та 16 серпня на території Вільнянського району виникло 10 пожеж в екосистемах, і всі не без безпосередньої участі людини. 18 та 19 серпня палали відкриті  території приватних домоволодінь у с. Новогупалівка та с. Максимівка. Завдяки оперативним діям рятувальників та допомозі місцевого населення вогонь не поширився на приватні будинки та господарчі споруди.

«Лідерами» у кількості пожеж в екосистемах залишаються Михайлівська, Павлівська, Новогупалівська сільські ради та  Вільнянська міська рада.

Рятувальники закликають громадян не провокувати пожеж в екосистемах та роз’яснюють, що відбувається від випалювання сухостою.

Перше і, здавалося б, найголовніше, що мало би зупиняти паліїв - те, що впливає безпосередньо на людину - її життєдіяльність і здоров'я: значне зниження родючості ґрунту, викиди в повітря разом із продуктами згоряння пестицидів, якими кропляться рослини (та ж картопля від жука), вплив викидів вуглекислого газу в атмосферу на зміну клімату на планеті, задимлення і смог, що надовго зависає у повітрі, не дає нормально дихати, погіршує видимість на дорогах і спричиняє ДТП.

Дим при горінні екосистем - їдкий, темний, густий, алергіки від нього дуже страждають. При спалюванні трави у місті, вздовж автодоріг у повітря потрапляють солі важких металів, які осіли на траві та листі. Такий дим, зазначають фахівці, просто отруйний. А якщо уявити, скільки з травою згорає викинутих у неї пластикових пляшок і поліетиленових пакетів, то страшно уявити, чим ми дихаємо. Вчені довели, що в диму від багаття міститься у 350 разів більше бензапірену, ніж у сигаретному димі. І що з димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найотруйніших для людей речовин.

Друге - збіднення рослинного і тваринного світу. Комусь здається, що це - дрібничка. Утім, це далеко не так. Під час пожеж гине багато комах, їхніх личинок і лялечок, горять сонечка, туруни, мурахи, дощові черв’яки та маса іншої дрібної, але вкрай необхідної для нормального функціонування екосистеми, живності. Не буде цієї, здавалося б, дрібноти - земля стане мертвою, а шкідники, якими харчуються різні корисні жучки, знищать наші культурні рослини й плоди (і ми це вже спостерігаємо). Адже все в природі взаємопов'язано.

Під час випалювання сухої трави у ній гинуть гнізда та кладки яєць різних птахів. Із випалених місць пернаті йдуть назавжди, а значить - і від нас, людей. Відлітають подалі й пташки, яким, через випалення їхньої здобичі, не вистачає їжі. А ми дивуємося, чому яблука та сливи поїли черви, а споконвічно українські калину та мальву знищила тля, чому вже нічого не можна виростити без обприскування хімікатами. Відповідь же лежить на згарищах нашої прекрасної землі.

Під час сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні грунту (зайці, їжаки, плазуни, земноводні). Одні згорають, інші задихаються від диму. Паліям, певно, важко уявити це жахіття, але для представників фауни пожежі в середовищі їхнього існування - справжнє пекло без будь-якої надії на порятунок.

Тож, шановні громадяни, перш ніж взяти до рук сірники або кинути не загашений недопалок на узбіччя, замисліться якої шкоди ви завдасте безпосередньо собі, своїм рідним та природі!

Вільнянський РС ГУ ДСНС України у Запорізькій області



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора