Михайлівська громада

Запорізька область, Запорізький район

Інформація Вільнянського РС ГУ ДСНС

Дата: 09.10.2020 11:50
Кількість переглядів: 340

Фото без опису

Протягом вересня на території Вільнянського району зареєстровано 92 пожежі!

                                       

За дев’ять місяців 2020  року в населених пунктах та на об’єктах, підконтрольних органам державного пожежного нагляду Вільнянського району  зареєстровано 289  пожеж    (за аналогічний період 2019 року зареєстровано 179  пожеж ). Протягом дев’яти місяців 2020 на пожежі загинули дві особи, травмовано чотири особи. За аналогічний період 2019 року на пожежі загинула 1 людина, та травмовано 2 людини. Кількість пожеж в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилась на 61,5 %.

Матеріальні втрати від пожеж становлять 18 781 962 грн., з них прямі – 2 781 517 гривень, побічні – 16 000 445  гривень. За аналогічний період 2019 року матеріальні втрати від пожеж становили 7 156 330 гривень, з них прямі – 1 033 250 гривень, побічні – 6 123 018  гривень.  Прямі матеріальні збитки збільшились  на 169,2 %, побічні збитки збільшились на 161,3 %.

Як свідчить аналіз, збільшення кількості пожеж зареєстровано на території Антонівської, Гнаровської, Дружелюбівської, Купріянівської, Максимівської, Матвіївської, Михайлівської, Михайло-Лукашівської, Новогупалівської, Павлівської, Петро-Михайлівської, Привільненської, Тернівської сільських рад, Кам’яної селищної  та Вільнянської міської ради.

Протягом 9 місяців 2020 на пожежі загинули дві особи  та чотири травмовані  за аналогічний період 2019 року на пожежі загинула 1 людина, травмовані 2 людини.

Кількість загиблих  на пожежах у порівнянні з минулим роком збільшилась на 100% (2 проти 1). Кількість травмованих на пожежах у порівнянні з минулим роком збільшилась на 100%                            (4 проти 2).

Основними причинами виникнення пожеж залишаються: необережне поводження з вогнем (248), порушення правил пожежної безпеки при експлуатації та влаштуванні електрообладнання (12), порушення правил пожежної безпеки при експлуатації та влаштуванні пічного опалення (7),  підпали (7).

Вільнянський РС ГУ ДСНС України у Запорізькій області закликає дотримуватись правил пожежної безпеки! При виникненні пожежі телефонуйте за номером 101.

 

У Вільнянському районі зросла кількість пожеж через дитячі пустощі з вогнем

 

Протягом 2020 року у Вільнянському районі виникло 5 пожеж через дитячі пустощі з вогнем. За аналогічний період 2019 року через дану причину виникло 4 пожежі.  

Основна кількість пожеж з цієї причини припала на літні канікули та період карантину. Через необізнаність та незнання елементарних правил безпеки, діти дуже часто стають жертвами власної необачності. Небезпека особливим чином впливає на свідомість дітей, тому саме малеча, при виникненні біди, найбільш гостро відчуває страх, піддається паніці та втрачає контроль над собою. Іноді, навіть знаючи, як треба поводитися під час екстремальної події, діти не можуть зорієнтуватися та знайти правильний вихід із ситуації.

Легковажне поводження малечі з вогнем, водою, газом, незнання елементарних правил безпечної поведінки - першопричини сумних та трагічних наслідків.

Вільнянський РС ГУ ДСНС України у Запорізькій області звертається до батьків та вчителів з проханням не залишати дітей без нагляду!

Виховувати у малечі навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газом, водою, побутовою хімією, ліками.

Знайдіть декілька хвилин на відверту розмову з дітьми про це. Пам'ятайте, що вимірюватимуться ці хвилини ціною життя.

А щоб неждана мить не стала початком великої біди - потрібно давати дітям чіткі рекомендації, як діяти в тій чи іншій ситуації.

Пам'ятайте, що життя наших дітей залежить тільки від нас самих!

 

За неправдивий виклик  екстрених служб – реальна відповідальність

 

З початку 2020 року до Служби порятунку Вільнянського району надійшло 28 заяв про пожежі, які виявились хибними.  

Щодня на лінію екстреного виклику «101» надходить безліч повідомлень від громадян з повідомленнями про пожежі чи інші надзвичайні ситуації. Але, на жаль, серед них часто зустрічаються і неправдиві, хибні виклики. Специфіка екстреної служби ДСНС полягає в тому, що рятувальники не можуть залишити поза увагою жоден виклик. Тому негайно виїжджають за вказаною у повідомленні адресою.

Іноді, поспішаючи на вигадану чиєюсь хворобливою уявою «пожежу»   чи «замінування» рятувальники не в змозі надати оперативну допомогу тим, хто потребує її негайно. Адже під час слідування екстреної служби у хибному напрямку, паралельно може надійти інформація про дійсно реальну біду. У такому разі перенаправлення підрозділів з одного виклику на інший призводить до втрати дорогоцінних хвилин, які вкрай необхідні постраждалим.

Повідомляючи про нібито екстрену ситуацію, люди не завжди замислюються про наслідки своїх дій. Вони не розуміють, що кожен помилковий виклик завдає великої шкоди не тільки державі, але й усім громадянам. Адже перевірка таких дзвінків передбачає чималі фінансові витрати, багато спеціалістів екстрених служб відволікаються від виконання основних обов’язків. Може статися так, що надійде справжнє повідомлення про пожежу, а рятувальники не зможуть встигнути туди, де вони дійсно потрібні людям, якщо чиєсь життя опиниться під загрозою.

Шановні громадяни! Пам’ятайте про те, що набираючи номер телефону екстреної служби і повідомляючи хибний виклик, ви не тільки порушуєте закон, але й, можливо, ризикуєте життям інших людей. Статтею 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення за завідомо неправдивий виклик спеціальних служб передбачено адміністративну відповідальність.

Обов’язково поясніть дітям можливу відповідальність за їхні вчинки при неправдивому виклику екстрених служб!

 

 

Що  потрібно знати підприємцю  про декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань пожежної безпеки

 

Останнім часом все частіше можна побачити, як на території міста Вільнянськ та Вільнянського району відкриваються новостворені підприємства та  торгівельні об’єкти (торгівельні павільйони, кіоски, магазини, перукарні, спортивні комплекси та ін.)

В усіх випадках підприємці розпочинають свою роботу, забуваючи виконувати вимоги пожежної безпеки, оформлювати в законному порядку діяльність новоствореного об’єкту, не  подають декларацію відповідності матеріально-технічної бази cуб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки (далі – декларація), яка  є нічим іншим, як документом, що дає право на початок роботи новоутворених підприємств, початок використання суб’єктом господарювання об’єктів нерухомості (будівель, споруд, приміщень або їх частин). 

Невиконання правил пожежної  безпеки призводить до виникнення пожеж та надзвичайних ситуацій на таких об’єктах, завдаючи власникам об’єктів значних матеріальних збитків.

Звертаємо Вашу увагу на те, що відповідно до статті 175-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення початок роботи новоутворених підприємств або початок використання суб'єктом господарювання об'єктів нерухомості без зареєстрованої декларації тягне за собою накладення штрафу на громадян - суб'єктів підприємницької діяльності і посадових осіб - від сорока до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (адмінштраф від 680 до1700 грн.)

Декларація заповнюється самим суб’єктом господарювання та подається для реєстрації адміністратору або територіальному органу ДСНС. Декларація реєструється ДСНС або її територіальним органом на безоплатній основі. Форма декларації затверджена постановою Кабінету міністрів України від 05.06.2013 року №440.

Декларація подається особисто або надсилається поштою рекомендованим листом перед початком роботи новоствореного підприємства. При цьому, у випадку надсилання поштовим відправленням, підпис фізичної особи — підприємця засвідчується печаткою такої фізичної особи, а у разі відсутності печатки — декларація засвідчується нотаріусом; підпис керівника юридичної особи засвідчується печаткою юридичної особи.

Надання суб'єктом господарювання дозвільному органу або адміністратору недостовірної інформації щодо відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства тягне за собою накладення штрафу від сорока до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Не вимагається подання декларації відповідності у таких випадках:

1 – суб’єкт господарювання у разі використання торговельних місць, кіосків та контейнерів, якщо їх розміщено на ринкувідповідно до схеми, погодженої з органом державного пожежного нагляду;

2 – суб’єкт господарювання у разі використання об’єктів, що в установленому законодавством порядку приймаються в експлуатацію після завершення будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту;

3 – орендар об’єкта нерухомості (особа, яка використовує об’єкт нерухомості за цивільно-правовим договором, що не передбачає перехід права власності на такий об’єкт) за умови, що декларацію на об’єкт нерухомості зареєстровано його власником.

У зв’язку з обмеженням здійснення державного нагляду та контролю  за виконанням вимог пожежної та техногенної безпеки суб’єктами господарювання всю відповідальність за безпечне перебування населення та експлуатацію об’єктів безпосередньо покладається  суб’єкт господарювання, що розпочав роботу.

За роз’ясненнями щодо заповнення та подання декларації можна звертатися до Вільнянського РС ГУ ДСНС України у Запорізькій області за адресою: м. Вільнянськ, вул. Шевченка, 7-Б.

 

Як уникнути пожеж в осінній період

 

Вільнянський районний сектор Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області занепокоєний зростом пожеж та кількістю травмованих та загиблих на них у Вільнянському районі.

За дев’ять місяців 2020  року в населених пунктах та на об’єктах, підконтрольних органам державного пожежного нагляду Вільнянського району  зареєстровано 289  пожеж    (за аналогічний період 2019 року зареєстровано 179  пожеж ). Протягом дев’яти місяців 2020 на пожежі загинули дві особи, травмовано чотири особи. За аналогічний період 2019 року на пожежі загинула 1 людина, та травмовано 2 людини. Кількість пожеж в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилась на 61,5 %.

Вже невдовзі розпочнеться так званий період «сезонних» пожеж. З настанням холодів  люди почнуть обігрівати свої помешкання хто газом, хто завдяки пічному опаленню, а хто й електрообігрівальними приладами.

Вільнянський РС ГУ ДСНС України у З у Запорізькій області звертається до жителів та гостей Вільнянського району та нагадує елементарні правила користування газовим, пічним опаленням та електрообігрівальними приладами:

  • не застосовуйте для обігріву приміщень несертифіковані та саморобні нагрівальні прилади;
  • не ставте електрообігрівач біля занавісок або меблів – відстань від пристрою до горючих матеріалів має становити не менше 0.25 м;
  • не варто вмикати одночасно багато електроприладів у подовжувач, адже електромережа може не витримати перевантаження;
  • слід обмежити доступ маленьких дітей до нагрівальних приладів та печей
  • забороняється використовувати електрообігрівальні прилади та печі  для сушіння одягу та інших матеріалів;
  • не слід пропускати провід від обігрівача під килимом – це може призвести до його перегрівання та перетирання, що тягне за собою небезпечні наслідки;
  • не залишайте ввімкненими електрообігрівальні пристрої  та печі, що топляться без нагляду.
  • перед початком, а також упродовж усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі.
  • біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід закріпити металевий лист розміром не менше 0,5 х 0,7 м;
  • печі повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій, що відповідають вимогам будівельних норм;
  • усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;
  • відстань від печей до товарів, стелажів, шаф та іншого обладнання повинна бути не менше 0,7 м, а від топкових отворів - не менше 1,25 м;
  • забороняється користуватися печами, які мають тріщини, розміщувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором;
  • не використовуйте для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини;
  • здійснюйте топлення печей з закритими дверцятами топки.

В черговий раз закликаємо всіх мешканців Вільнянського району: лише дотримуючись правил безпеки, будучи уважними до себе та ближніх ми зможемо уникнути більшості «сезонних» небезпек, попередимо травмування та нещасні випадки.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора