Михайлівська громада

Запорізька область, Запорізький район

Звернення виконавчого комітету Михайлівської сільської ради Запорізького району Запорізької області до військовозобов’язаних та їхніх рідних

Дата: 08.06.2022 08:41
Кількість переглядів: 298

З 24 лютого Указом Президента України в Україні введено воєнний стан, що передбачає можливість обмеження деяких конституційних прав і свобод людини й громадянина, передбачених Конституцією України. 

Перший відділ Запорізького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки на території Михайлівської громади проводить заходи загальної мобілізації військовозобов’язаних.

Першочерговою метою заходів є уточнення даних обліку військовозобов’язаних: виявлення змін сімейного стану, набуття нової спеціальності, стану здоров’я тощо. Для цього й вручаються повістки, згідно з якими військовозобов’язані повинні з’явитися до територіального центру (колишній військкомат) у визначений час.

Такі обов’язкові заходи у воєнний час лякають не так «мобілізантів», як їхніх рідних, тож і поширюються надумані різноманітні домисли і страшилки. Щоб їх спростувати і заспокоїти тих, хто поширює «страх», звертаємо Вашу увагу на один очевидний факт: за останній час з повістками в руках до територіального центру комплектовання та соціальної підтримки з’явилися сотні військовозобов’язаних, але ніхто не бачив, щоб такими великими партіями їх відправляли у діючу армію на фронт. Навіть спеціальну медичну комісію не всі проходять. А хто уже й пройшов медогляд, здебільшого підтверджується або скасовується приналежність до резерву у військовий час.

До речі, такі медичні комісії повинні проходити кожні п’ять років і ті військовозобов’язані, які визначені комісією «непридатними за станом здоров’я для військової служби у мирний час, або ж були звільнені від служби в армії з інших поважних причин». У воєнний час певні нескладні захворювання і «поважні причини» не звільняють військовозобов’язаних від воєнної служби, але і в таких випадках враховується характер захворювань, сімейний стан, цивільна спеціальність. Але й це визначається, приймаються відповідні рішення в ході уточнення даних військовозобов’язаних.

На території Михайлівської сільської ради на теперішній час мешкають та переховуються від отримання повісток та подальшого прибуття до Першого відділу Запорізького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки велика кількість військовозобов’язаних, в тому числі офіцерів запасу, які склали військову присягу на вірність народу України.

Нагадуємо Вам, що відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 року №64/2022 та №69/2022 при оголошенні мобілізації в державі, військовозобов’язані повинні негайно прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем мешкання без відповідного виклику.

Просимо Вас, не переховуватись від виконання своїх обов’язків по захисту суверенітету та територіальної цілісності України.

Зараз Україна перебуває у стані війни, бореться за свою незалежність і цілісність території. Тож для виконання цього святого обов’язку «ухилянтів» взагалі не повинно існувати серед військовозобов’язаних, здатних тримати зброю в руках.

Водночас нагадую, що за ухиляння від уточнення цих даних згідно з врученою повісткою, передбачена кримінальна відповідальність. Відповідно до ст. 336 Кримінального кодексу України передбачано кримінальну відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, яка карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Україна обов’язково переможе в цій війні, Слава України, Слава її Збройним силам та іншим збройним формуванням, Слава Українському народу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора