Михайлівська громада

Запорізька область, Запорізький район

ЗАЯВА про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки до проекту містобудівної документації «Детальний план території для облаштування кладовища з культовим закладом в межах земельної ділянки кадастровий номер 2321582700:04:004:0020 за межами н

Дата: 30.01.2023 08:59
Кількість переглядів: 140

Фото без опису

1. Замовник та виконавець СЕО

Згідно договору замовником проекту містобудівної документації є Михайлівська сільська рада Запорізького району Запорізької області, Україна, 70030, Запорізька обл., Вільнянський р-н, с. Михайлівка, вул. Словободчикова, буд. 17.

Виконавець – ТОВ «Інститут Ефективних Технологій - Гео», 69037, м. Запоріжжя, вул. Незалежної України 41, прим 310,

кваліфікаційний сертифікат відповідного виконавця окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єкта архітектури серія АА № 003226 від 15.07.2016. Розроблення містобудівної документації,

кваліфікаційний сертифікат № 004165 інженера-землевпорядника від 17.03.2017.

2. Вид та основні цілі Детального плану території

Метою детального плану території є необхідність визначити містобудівні умови та обмеження, функціональні зони, інженерно-транспортну інфраструктуру при розміщенні кладовища з культовим закладом.

Реалізація кладовища з культовим закладом забезпечить вирішення проблеми з дефіцитом територій під поховання для Запоріжжя та Михайлівської сільської ради Запорізького району Запорізької області.

3. Те, якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (у тому числі щодо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів).

Проект містобудівної документації, детальний план території, після розгляду та затвердження у встановленому порядку має бути основним керівним документом, який визначає містобудівні умови та обмеження, функціональні зони та подальші стадії проектування, реконструкції та будівництво об’єктів, інженерних мереж і споруд, благоустрою території.

У складі містобудівної документації звітом про стратегічну екологічну оцінку є розділ «Охорона навколишнього природного середовища», який містить пропозиції щодо охорони навколишнього природного середовища, подолання та запобігання впливу проявів негативних природно-техногенних факторів для поліпшення життєвого середовища. В зазначеному розділі детального плану у відповідності до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» визначається перелік існуючих та запланованих об’єктів, які можуть бути віднесені до категорій видів планової діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля та підлягають оцінці впливу на довкілля.

4. Ймовірні наслідки

а) для довкілля.

В ході здійснення СЕО мають бути оцінені ймовірні наслідки реалізації документа державного планування детального плану території, зокрема, мають бути оцінені наслідки для таких компонентів довкілля:

- ґрунти;

- атмосферне повітря;

- водні ресурси;

- стан фауни, флори;

- кліматичні фактори; у тому числі для здоров’я населення;

б) для територій з природоохоронним статусом;

Під час здійснення СЕО, варто оцінити ймовірні наслідки від об’єктів інфраструктури, що пропонується відповідно до детального плану території на територій з природоохоронним статусом.

- межі зон охоронюваного ландшафту;

- інші природно захисні зони.

в) транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення – відсутні.

5. Виправдані альтернативи, які необхідно розглянути, у тому числі якщо документ державного планування не буде затверджено

Є один варіант - варіант нульової альтернативи. Важливою умовою реалізації детального плану території, а саме - для облаштування кладовища з культовим закладом - є заходи щодо екологічного оздоровлення природного середовища та забезпечення економічного зростання, джерелом чого має бути ефективна система сприяння малому бізнесу. Державна підтримка необхідна для застосування екологічної політики.

У "Варіанті нульової альтернативи" розглядалася ситуація гіпотетичного сценарію, за яким не розробляється і не затверджується проект «Детальний план території для облаштування кладовища з культовим закладом в межах земельної ділянки кадастровий номер 2321582700:04:004:0020 за межами населених пунктів на території Михайлівської сільської територіальної громади Запорізького району Запорізької області». Цей сценарій можна розуміти як продовження поточних (часто несприятливих) екологічних тенденцій.

6. Дослідження, які необхідно провести, методи і критерії, що використовуватимуться під час стратегічної екологічної оцінки

Основним критерієм під час стратегічної екологічної оцінки проекту містобудівної документації є її відповідність державним будівельним нормам, санітарним нормам і правилам України, законодавству у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Основні методи під час стратегічної екологічної оцінки:

1)аналіз слабких та сильних сторін проекту містобудівної документації з точки зору екологічної ситуації, а саме:

• оцінка природних умов території, яка межує з територією розміщення планової діяльності, включаючи характеристику поверхневих водних систем, ландшафтів (рельєф, родючі ґрунти, рослинність та ін.), гідрогеологічні особливості території та інших компонентів природного середовища;

• розгляд природних ресурсів з обмеженим режимом їх використання, в тому числі водоспоживання та водовідведення, забруднення атмосферного середовища;

• оцінка можливих змін в природних та антропогенних екосистемах;

• аналіз складу ґрунтів, рівні залягання підземних вод, особливості гідрогеологічних умов за результатами інженерно-геологічних вишукувань.

2) повідомити громадськість про ефективність проекту і можливі екологічні наслідки;

3) розгляд способів ліквідації наслідків;

  4) отримання зауважень і пропозицій до проекту містобудівної документації.

Є два основні способи проведення СЕО:

1) Постпроєктна СЕО: оцінюється вже розроблений проект;  оцінка проводиться до прийняття остаточного рішення про схвалення проекту. Така оцінка простіша та менш витратна. Така СЕО проводиться ретроспективно та поза зв’язком з процесом розроблення документу державного планування;

2) СЕО, інтегрована в процес розроблення детального плану території: процес СЕО проводиться одночасно з процесом розроблення детального плану території. Така СЕО є складнішою, але більш ефективною з точки зору впливу на прийняття рішень. Виділяють два основні варіанти такої СЕО: 

а) СЕО, частково інтегрована в процес розроблення детального плану території;

б) СЕО, повністю інтегрована в процес розроблення детального плану території.

В даному випадку СЕО проводиться одночасно з процесом розроблення детального плану території і є повністю інтегрована в процес розроблення детального плану території.

 СЕО складається з опису наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, у тому числі вторинних, кумулятивних, синергічних, коротко-, середньо- та довгострокових, постійних і тимчасових, позитивних і негативних наслідків та заходів що передбачається вжити для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування. Також СЕО передбачає заходи, передбачені для здійснення моніторингу наслідків виконання документа державного планування для довкілля, у тому числі для здоров’я населення.

7. Заходи, які передбачається розглянути для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування.

         В цілому розроблений у відповідності до державних будівельних норм, санітарних норм і правил проект містобудівної документації не матиме негативних наслідків виконання документа державного планування.

З метою сприяння досягненню цілей екологічної політики, встановлених на національному та місцевому рівнях, запропоновано ряд заходів для пом'якшення виявлених потенційних негативних наслідків для навколишнього середовища та здоров'я населення, що випливають з реалізації містобудівної документації. Термін «пом'якшення» відноситься до усунення, зменшення, запобігання або контролю негативних впливів на навколишнє середовище, які можуть виникнути внаслідок реалізації рішень містобудівної документації.

Реалізація проекту детального плану території потребує виконання великої кількості заходів, що стосуються розвитку сфери забезпечення системами інженерної інфраструктури, розвитку транспортної інфраструктури, заходів із інженерної підготовки та захисту території, виконання яких є невід’ємною складовою при створенні сприятливого в екологічному відношенні середовища населеного пункту.

Пом'якшення та запобігання потенційних негативних впливів на довкілля передбачається здійснювати шляхом виконання планувальних та інженерно-конструктивних заходів.

8. Пропозиції щодо структури та змісту звіту про стратегічну екологічну оцінку

Розділ «Охорона навколишнього природного середовища» у містобудівній документації виконати відповідно до вимог частини другої ст. 11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку».

9. Орган, до якого подаються зауваження і пропозиції, та строки їх подання

Протягом 15 діб з дня оприлюднення повідомлення на офіційному сайті Михайлівської сільської ради, громадськість має право надати зауваження та пропозиції щодо визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки проекту містобудівної документації «Детальний план території для облаштування кладовища з культовим закладом в межах земельної ділянки кадастровий номер 2321582700:04:004:0020 за межами населених пунктів на території Михайлівської сільської територіальної громади Запорізького району Запорізької області».

Пропозиції та зауваження подаються до Михайлівської сільської ради Запорізького району Запорізької області, Україна, 70030, Запорізька обл., Запорізького р-н, с. Михайлівка, вул. Словободчикова, буд. 17,

тел. (факс) 0614393283, електронна адреса: mih.rada@ukr.net.

Контактна особа: Ушаков Валерій, тел.0634228459.

 

Голова Михайлівської сільської ради

Запорізького району Запорізької області                                              А.М.КОРОЛЬ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора