Михайлівська громада

Запорізька область, Запорізький район

Підготовка насіння до сівби

Дата: 18.04.2023 09:58
Кількість переглядів: 79

Фото без опису

Своєчасна підготовка насіння до сівби - один з важливих технологічних етапів насінництва. У ході підготовки перевіряється асортимент, кількість та якість насіння, яке вже було очищене, дороблено восени - у грудні або закуплено у виробників насіння або посередників. Підтвердженням якості закупленого насіння є наявність «Сертифікатів, що засвідчують сортові якості насіння» та «Сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння».

Строк дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння, становить:

на насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів - 12 місяців, а упаковане в герметичну тару - 24 місяці;

на насіння кукурудзи протруєної - один рік;

на насіння соняшнику протруєного - вісім місяців;

на насіння цукрових буряків - шість місяців;

на насіння картоплі, затарене в мішки, в ящичні піддони, та насипом, - тридцять днів;

на насіння озимих та ярих зернових культур, а також інших культур, крім перелічених вище, - чотири місяці. (Постанова Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017 р. № 97 «Про затвердження Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал» https://zakon.rada.gov.Ua/laws/show/97-2017-%D0%BF#Text).

Основні посівні якості насіння: чистота, енергія проростання, схожість, маса 1000 насінин, вологість. На показники якості та безпеки насіння перевіряється у лабораторних умовах. Виділення найкращих партій за сортовими та посівними якостями - запорука майбутнього врожаю, висів якісного насіння дає можливість отримати рівномірні, дружні сходи. Саме від енергії проростання залежить рівномірність росту сходів. Низька схожість може стати причиною зріджених рослин, оптимальна схожість є показником здатності насінин утворювати нормально розвинуті проростки за оптимальних умов пророщування. Маса 1000 насінин характеризує крупність насіння та продуктивність рослин. Від чистоти та домішки насіння залежить, чи необхідно буде проводити захисні заходи проти бур’янів на перших етапах розвитку, чи засмічене насіння важковідокремлюваними, злісними, шкідливими бур’янами, а саме березкою, будяком щетинистим, вівсюгами, молоканом татарським, осотом рожевим та польовим, пирієм повзучим та ін.

Для визначення сортових і посівних якостей насіння використовуються єдині методи та лабораторно-технічні засоби, єдина термінологія і нормативна документація. Визначення посівних якостей насіння здійснюється шляхом проведення аналізу проб, відібраних з партій насіння.

Визначити якісні показники насіння можна в Державній установі "Запорізькій обласній фітосанітарній лабораторії". Для проведення дослідження насіння звертатись за адресою: м. Запоріжжя, вул. Східна, З Д, тел. (061) 99-62-55.

З усіх питань з насінництва та розсадництва звертайтеся до відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, тел. 228-00-62, ucnr.guzp@ukr.net

Головний спеціаліст відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Головко К.О.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора