Михайлівська громада

Запорізька область, Запорізький район

До уваги сільгосптоваровиробників Запорізької області

Дата: 18.04.2023 09:59
Кількість переглядів: 119

Фото без опису

Успішна стратегія вирощування сільськогосподарських культур базується на проведенні технологічних операцій в оптимальні строки, обґрунтованих нормах використання пестицидів, досягненні високої якості робіт та впровадження агротехнологій, які сприяють створенню оптимальних умов функціонування біоценозів.

З початком періоду інтенсивних робіт із захисту рослин з використанням пестицидів у сільському господарстві для уникнення можливого негативного впливу пестицидів на людину, корисних комах та навколишнє середовище сільгосптоваровиробники повинні суворо дотримуватись заходів безпеки при роботі з ними.

Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області поновило проведення онлайн-навчання з питань безпечного проведення особами робіт, пов’язаних з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами та агрохімікатами.

Роботи пов’язані із зберіганням, транспортуванням, торгівлею та використанням пестицидів у галузі захисту рослин регламентуються законами України «Про захист рослин», «Про пестициди та агрохімікати», постановою КМУ №746 від 18.09.1995р. "Про затвердження Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов'язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами", постановою КМУ №881 від 02.11.1995р. "Про затвердження Порядку державного обліку наявності та використання пестицидів і агрохімікатів" та наказом Міністерства охорони здоров’я № 1 від 03.08.1998р. «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві Державні санітарні правила 8.8.1.2.001 - 98».

До робіт пов’язаних із зберіганням, транспортуванням, торгівлею та використанням пестицидів можуть бути допущені лише особи, які досягли 18 річного віку та пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами відповідно до "Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов'язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами" .

Асортимент пестицидів, застосування, норми, кратність обробок повинні чітко відповідати “Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених для використання в Україні, доповненням до “Переліку” та інструкціям з безпечного застосування пестицидів.

Категорично                                     забороняється                                        застосування

незареєстрованих пестицидів та агрохімікатів, що придбані у неспеціалізованих магазинах або у окремих осіб без фірмової упаковки і інструкції по застосуванню.

Роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10 год.) і вечірні години (після 18 год.) при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 °С.

Завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств повинна сповіщати населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням - 300 м.

Правильний вибір пестициду, виконання всіх технічних та санітарних норм мають виняткове значення для попередження отруєння бджіл. Беручи до уваги токсичність багатьох пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу до цвітіння або після. Наразі в Україні вже зареєстровані препарати, які мають мінімальний вплив на комах запилювачів. До них відносяться такі діючі речовини як ацетаміприд, тіаклоприд, пропагіт та інші. Ці діючі речовини в десятки разів менш токсичні від того ж імідаклоприду.

Оскільки, господарства повинні повідомляти населення про місце і час обробок пестицидами через радіо, пресу, подвірні обходи, органи місцевого самоврядування, то власники повинні поставити пасіку на облік у сільській раді за місцем постійного розташування. При отриманні повідомлення про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку у безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.

Відповідальність за порушення законодавства про захист рослин передбачена ст.21 ЗУ «Про захист рослин» та тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

ЗВЕРТАЙТЕСЬ ДО НАС:

За адресою: 69002, вул. Гоголя, 105 а, м. Запоріжжя, Запорізька обл.

(061)2280064

ел.адреси zpkr@ukr.net

zahistzt@ukr.net


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора